U današnje vrijeme nošenje odjela na posao više nije obaveza, a sve više kompanija uvodi opušteni petak“ u svoj raspored. Ipak, neke firme su i dalje striktne naročito po pitanju oblačenja i zahtevaju nošenje odjela i košulje. To znači da u ormanu morate imate nekoliko odjela, košulja i casual garderobe (kosulja i farmerke) za opuštene dane.

Kako da nosite košulju

Šta da uradite ako ne želite da prenatrpate svoj ormar? Ili ako jednostavno ne možete sebi da priuštite kupovinu toliko garderobe svake sezone? Kako da sačuvate novac i smanjite kvantitet u korist kvaliteta? Odgovor je tako jednostavan kombinujte! To priznajemo nije lahko ako niste rođeni sa sklonošću ka modi i stilu ali se takve stvari lahko mogu i naučiti uz savjet.

Svi znaju kako da nose formalnu košulju uz odjelo. Ali sada postavljamo pitanje kako da nosimo košulju uz omiljeni par farmerki, što je potpuno novo polje u kome važe drugačija pravila. Proći ćemo zajedno kroz neke ideje i savjete, boje i dezene, krojeve košulja i veličinu farmerki. Takođe ćemo pomenuti i modne detalje koji su dozvoljeni onda kada je košulja uvučena u pantalone, odnosno izvučena.

Počnimo sa nekim primjerima košulja. Nisu vam potrebne stotine košulja za svaku priliku. Nekoliko modela različitih boja dovoljno je da pokrije sve vaše potrebe. Lahko ih možete kombinovati sa drugim bojama i stilovima farmerki, pantalona, cipela, kaiša, džempra i drugog. Svakom ormaru potrebna je bar jedna dobra bjela košulja, s obzirom da je najlakša za kombinovanje. Nikada nemojte potcjeniti moć klasične bele košulje.

BOJE

Elegantne košulje moguće je naći u najrazličitijim bojama što znači da je pred vama zaista zavidan izbor. Nekoliko bjelih komada, jedna crna, možda i jedna plava. Na linije, sa cvetnim dezenom i jedna sa printom je sve što vam je potrebno ukoliko želite da savladate košulja-farmerke kombinaciju.

Bjela košulja i farmerke

Toliko mnogo kombinacija postoji sa jednostavnom bjelom košuljom. Možete je nositi sa odjelima, a petkom uz farmerke. Ne morate biti precizni sa bojom farmerki jer se bjelo uklapa uz baš sve druge boje, ipak bilo bi dobro da birate tamnije farmerke ukoliko želite da zadržite formalan, ili smart-casual izgled.

Crna košulja i farmerke

Nekada crnu košulju možete nositi i sa odjelom ako težite naročito ozbiljnom, a istovremeno elegantnom izgledu. Kombinacija crne košulje i farmerki je dobra kombinacija za izlazak.

Košulja na pruge; košulja sa printom

E sada slijedi zabava! Izgledaju veoma šik u sklopu odjela, a  savršene su uz par dobrog teksasa.

VELIČINA KOŠULJE

Jedna od najvažnijih, zapravo i najvažnija stvar pri odabiru košulje jeste veličina i model. Pored popularnih krojeva, ne treba slijepo pratiti trendove već birati ono što najbolje pristaje vašoj građi i tijelu i onaj kroj u kome se osećate najprikladnije.

 Kroj i model košulje zavisi takođe i od prilike za koju košulju birate; da li planirate da je nositi puštenu ili uvučenu u pantalone. Mi ćemo vas posavjetovati kako  da nosite slim fit košulju ukoliko ste atletske građe. Birajte slim model ukoliko planirate da košulju uvjek nosite uvučenu u pantalone, kako biste imali manje materijala sa strane sa kojim često ne znate šta ćete. Ukoliko je kroj farmerki koje nosite širok, ne uvlačite košulju, već odaberite klasičan kroj.

Proporcije

Veoma važan dio izgleda je i proporcija garderobe i činjenica da ona u velikoj meri utiče na proporciju čitavog izgleda i tjela. Dužina košulje u ovom slučaju je najznačajnija. Ako je predugačka vizuelno će skratiti figuru. Ovo ne predstavlja problem muškarcima sa dugačkim nogama, ali ako sebe smatrate nižom osobom izbjegavajte predugačke modele košulja.

Kontrast između košulje i farmerki igra istu ulogu. Ako je košulja dugačka i dosta svjetlija od farmerki, vizuelno će uticati na proporciju tjela. Budite pažljivi sa dužinom košulje jer je bitna za izgled.

Kako nositi uvučenu košulju

Ukoliko nosite odjelo i spremate se za neku posebnu priliku, poželjno je uvući košulju u pantalone. Međutim, koje pravilo primeniti kada košulju nosimo uz farmerke? To već zavisi od vašeg raspoloženja.

Uvučena košulja

Izgleda uredno, otmjeno i daje šansu da i kaiš koji nosite dođe do izražaja. Dužina bi trebalo da bude dovoljno dugačka da se ne izvlači iz pantalona pri okretima i pokretanju tjela. Košulje koje su namenski krojene za odjela napravljene su baš za ovu svrhu. Prave se bez ravnog šava kako bi baš taj dodatni materijal potreban za muškarca u pokretu bio obezbjeđen. Ako ste u dobroj formi možete odabrati i slim-fit model u kojima se osjećate lagodno.

Puštena košulja

Elegantne košulje najčešće imaju polukružni obod pa su pogodne i za nošenje van pantalona. Uz farmerke ovakav način nošenja košulje je znatno popularniji. Takav kružni ili špicasti kroj pogodniji je za ovakvo nošenje od ravnog kroja košulje. Košulja ne bi trebalo da seže dalje od početka rajsferšlusa na farmerkama, a opet dovoljno dugačka da vam pri pokretu ne otkriva djelove potkošulje ili kože.

KOŠULJA I FARMERKE

Momci i muškarci, ukoliko želite da „razbijete“ izgledom, uvjek uparite cipele i kaiš. To znači da koža od koje su napravljene cipele treba biti ista ili slična koži kaiša.

Boja farmerki

Farmerke nam uvjek stiže u različitim nijansama. Možete izabrati između klasične plave, crne, bjele i svim varijacijama ispranog i poderanog teksasa. Tamnije nijanse teksasa lakše se kombinuju sa svim bojama i dezenima košulja, dok su svetliji modeli pogodniji za sezonu proleće-ljeto jer se bolje slažu sa svetlijim bojama košulja.

POVOD

Kao što već znamo, formalni modeli košulje idealni su za poslovni dan ili formalne događaje, ali vejrovali ili ne i za veče sa prijateljima, izlazak, ili šetnju vikendom.

Klabing

Farmerke i tamna košulja najpopularnija je kombinacija za ovu priliku. Nosite je neupasanu ako želite opušteniji look. Ukoliko na cjelu kombinaciju dodate i par tamnih cipela dobićete ozbiljan ali istovremeno i šik izgled.

Plaža

Na većini turističkih mjesta ljeti dominira jedna kombinacija – svjetle farmerke i svjetla košulja. Boje koje su dominirale proteklom ljetnjom sezonom bile su: plava, narandžasta, nježno lila ili roze i naravno klasična bjela. Jedan od najklasičnijih izgleda svakako je bjela košulja sa teksas šorcom i naočarima za sunce. Ako su pink nijanse košulje vaš izbor, nosite ih uz svetlije nijasne farmerki i braon kaiš.

Grad

Verovatno svima omiljeni jer nam je najčeše potreban, gradski izgled je smart casual i najlakše se postiže bjelom otmjenom košuljom, farmerkama, blejzerom ili sakoom, cipelama i kaisom. Omiljene patike su svakako jedna od opcija, kao i podvrnute nogavice

Kratak podsetnik:

  • Nemojte ograničiti svoj izbor samo na bjelu košulju; boja je raznih, a eksperimentisanje dozvoljeno
  • Košulje sa printom su cool izbor
  • Kada uvlačite košulju u pantalone, birajte model koji neće ostaviti previše materijala sa strane koji će samo da smeta i naruši proporciju figure
  • Poderane farmerke su i dalje „in“ i odlično se slaže uz formalni model košulje
SHARE THIS POST