O NAMA:

NAZIV POSLODAVCA I PRAVNI STATUS

Proizvodno trgovačko društvo"Bontex" Maglaj doo, registrovano je kao Društvo sa ograničenom odgovornošću i 100% je privatno vlasništvo gospodina Husić Senajida.


KRATAK PREGLED AKTIVNOSTI

Pripadamo tekstilnoj industriji. Firma je osnovana 2004.g, a sa aktivnim proizvodnim radom je počelo 2005. godine. Obzirom da spada u tekstilnu branšu, osnova na kojoj je bazirana proizvodnja su košulje: modne, radne, košulje po mjeri kupca, a sve se uglavnom izvozi na inostrano tržište tj. u Švicarsku koja obuhvata oko 95% proizvodnje. Jedan dio proizvodnje se ogleda u šivanju radnih hlača i odijela za medicinsko osoblje, koje se plasira na tržište Švicarske i Austrije. 


ANALIZA TRŽIŠTA

"Bontex" Maglaj gotovo ukupnu proizvodnju  plasira na tržište Švicarske, tako da se unaprijed znaju količine, koje se moraju proizvesti u toku godine, na osnovu planova proizvodnje, a po Ugovoru koji se predhodno sklopi za svaku godinu poslovanja. Konkurenciju nemamo, možda upravo iz razloga što nam se proizvodi izvoze na veće tržište kupca, tako da nam je cilj samo ispoštovati planiranu količinu.
"Bontex" Maglaj posluje sa švicarskim firmama "Weder Meier" i "Albiro". Sav potreban reporo materijal, unaprijed se obezbjedi od poslovnog saradnika, kako bi se dobio i izvezao gotov proizvod, tako da se sva proizvodnja ogleda kroz Lohn poslovanje. Sva modna muška i ženska odjeća, koja je proizvodi mimo sklopljenih ugovora sa poslovnim parnterima je isključivo po želji i zahtjevu kupca. Obzirom da se u taj asortiman ubrajaju svi modni komadi odjeće od košulja, bluza, majica, sakoa, hlača, suknji, maturskih haljina i slično, firma već ima za cilj osnovati svoj vlastiti modni brend koji bi postao prepoznatljiv i u zemljama regiona.


TEHNIČKI ELEMENTI ULAGANJA

Struktura ulaganja podrazumjeva nabavku predmeta i sredstava rada. Trenutni kapacitet proizvodnje je ca. 4-500 do 7.000 košulja sedmično.

 
STRUKTURA I DINAMIKA ZAPOSLENIH

-Rukovodeći kadar je adekvatne strukture za postojeću proizvodnju. Pored generalnog direktora menadžment kompanije čine veoma stručni i obučeni ljudi, svako u svom domenu obaveza i zadataka, koji realiziraju zadatke vezane za organizaciju proizvodnje. Trenutni broj zaposlenih iznosi cca 214, što u potpunosti ne odgovara povećanim zahtjevima tržišta na koje "Bontex" plasira svoje proizvode. Zaposleni su struktularno mlađa populacija, što u osnovi predstavlja zapošljavanje osoba na duži period. Kadar je raspoređen u zavisnosti od potreba cjelokupnog poslovanja, tako da se postojeći nivo obrazovanja i obučenosti dokazuje kroz niz godina koje nam prethode, a u kojima smo uspješno poslovali.

 
OSVRT NA DOSADAŠNJU TRŽIŠNU SITUACIJU

- "Bontex" je od 2005. godine u saradnji sa švicarskom firmom "Weder Meier" . Način poslovanja se ogleda u višegodišnjoj saradnji, prethodnom planiranju potrebe tržišta, mogućnosti poštovanja rokova, te proizvodnji košulja na zavidnom nivou, na visoko zahtjevnom tržištu. Firma smo koja se polako uspinje i odolijeva recesiji na tržištu ponude i potražnje. Odolijevamo krizi, koja je uveliko zahvatila tekstilnu branšu, te pojedine firme dovela u stečaj, a zaposlene na rub egzistencije. Velika nam je prednost što pored kvantiteta koji moramo ispoštovati, vodimo mnogo računa i o kvaliteti proizvoda, što nam je sigurno i adut u poslovanju. Sadašnja tržišna situacija se može okarakterisati veoma povoljno, iz razloga izvozne orjentacije, te što nemamo konkurencije, kao ni problema sa plasmanom proizvoda. Na dosadašnju proizvodnju nisu uticala kretanja na lokalnom tržištu, što je jako pozitivno.

EKOLOŠKI ASPEKT

Kako se radi o proizvodnji, koja kao rezultat rada nema ostatka koji su štetni po okolinu, ( buka, gasovi, otpadne vode, ulja, maziva i sl. ) ova proizvodnja nema loš uticaj na kvalitet životne sredine, te je sa ekološkog aspekta opravdana. Nalazimo se na lokaciji naseljenog mjesta, gdje nas okružuje mnoštvo zasađenih poljoprivrednih površina, tako da i to predstavlja jedan od dokaza naše ekološke čistoće. Sa aspekta procjene ovog projekta i njegovog uticaja na životnu sredinu nalazimo da smo u potpunosti povoljni, jer naša proizvodnja ne proizvodi štetne gasove, otpadne vode, buku tj. nema štetne emisije.